SavetiUkoliko tražite prozore i vrata za svoj novi dom ili koji renovirate, naići ćete na tržištu na širok spektar ponuda i opcija. Različite veličine, različiti ramovi, razne nijanse boja, tipovi stakla, dizajn, stilovi....a to može biti zbunjujuće.

Evo saveta kako da napravite pravi izbor za svoj dom:

1. Showroom ili proizvodni pogon

Ako je moguće, posetite izložbeni salon ili proizvodni pogon gde možete videti potencijalne prozore „licem u lice“. Dobićete mnogo bolju ideju izgleda i osećaja prostora, dodirnućete i osetiti profile, tako da fizički možete da iskusite kvalitet – ili nedostatak istog.


2. Online

Ako ne možete da posetite izložbeni prostor ili proizvodnju, istražite online. Tražite slike koje pokazuju gotove proizvode u domovima ljudi. Želite da dobijete jaku ideju o načinu na koji gotovi prozori i vrata mogu da se uklope u vaš dom, tako da možete vizuelizovati svoju ideju. Takođe ćete želeti da vidite kompletne specifikacije, sertifikat energetske efikasnosti i druge važne detalje.


3. Arhitektura

Iznenadićete se koliko često ljudi zaborave da se posavetuju o arhitektonskom izgledu i stilu svog doma. Na primer, u modernom, savremenom domu, sjajno će se uklopiti staklo od poda do plafona. Ali ukoliko renovirate staru kuću na primer, takvo arhitektonsko rešenje možda neće biti „na mestu“. Arhitekta treba da vam da savet o stilu prozora i vrata koji će odgovarati karakteru vašeg doma. Boja okvira prozora treba da se uskladi sa zidovima, sa fasadom, sa krovom zgrade...boja takođe treba uvek da bude odgovarajuća sa vašim enterijerom doma.


4. Svrha

Prozori i vrata treba da se uklope u svrhu onoga što treba da ispune. Na primer, ako želite privatnost u kupatilu stana koji se nalazi u prizemlju, trebaće vam možda zatamnjeni prozori. Sa druge strane, za maksimalnu svetlost i „pogled koji puca“, tražićete staklena klizna vrata ili prozore veće konfiguracije. Ako vam je veoma važna ventilacija, očigledno nećete hteti fiksne prozore. Klizna vrata, veliki prozori, zatamnjena stakla, roletne, komarnici....sve mora da se uklopi u svoju svrhu.


5. Bezbednost

Ne možete imati dom bez prozora i vrata, ali zato oni predstavljaju slabu tačku doma kada je u pitanju bezbednost. Važno je kolika je visina od tla do prozora, važna je jačina stakla koja može da se ugradi u profil, važna je brava na prozoru i naročito na vratima, da li su dobre dihtung-gume...sve te sigurnosne faktore uzmite u obzir pri odabiru.


6. Orijentacija

Prozori i vrata vašeg doma su izvor prirodnog svetla. Sigurno ne želite da pustite previše ili premalo sunca u svoj dom, tako da je važan faktor orijentacija sunca u odnosu na otvor prozora i vrata. Veličina prozora i vrata, staklena površina, određuju protok sunčeve svetlosti u svakoj sobi vašeg doma. Možda je u nekoj sobi sunce jače pre podne, a u drugoj posle-podne...Imajte na umu i da nadstrešnice sprečavaju ulazak prirodnog svetla pod određenim uglovima.Vaš arhitekta može preporučiti odgovarajuću veličinu i postavljanje otvora za prozore i vrata još u izgradnji objekta. Kod postojećih otvora, roletne, zatamnjenje stakla i dr. rešavaju suviše ili premalo sunca.


7. Energetska efikasnost

Oko 50% ukupne energije trošimo na grejanje i hlađenje. Velika većina naših kuća i stanova gubi ili dobija toplotu od prozora, tako da izbor energetski efikasnih prozora može imati značajan uticaj na vaše račune za struju. Dizajn vašeg prozora, tip stakla, zaptivke itd. određuju energetsku efikasnost.Tonirana ili niskoemisiona stakla imaju funkciju energetske efikasnosti, a to je važno uzeti u obzir.


8. Akustika

Da li živite u prometnoj ulici? Onda možete biti zainteresovani za prozore koji su posebno dizajnirani da smanje protok spoljne buke. Ovi prozori značajno će smanjiti glasove iz susedstva i saobraćajnu buku da prodru u vaš dom.


9. Budžet

Naravno, prozori i vrata za koja se odlučite, moraju da se uklope u okvir vašeg budžeta. Zato je važno da napravite prioritete, odnosno od svih osobina prioritizujete one koje su Vama najbitnije. Da li ste posebno zabrinuti za energetsku efikasnost i bezbednost? Onda treba da birate prozore koji posebno naglašavaju ove karakteristike, čak iako to znači da ćete propustiti bolju akustičnu zaštitu. Pravljenjem prioriteta osnovnih karakteristika prozora i vrata, možete izabrati najbolje za vas u okviru planiranog budžeta. CR Link proizvodi prozore i vrata od KBE profila koji pokrivaju sve navedene tačke i više od toga.

CR Link proizvodi prozore i vrata od KBE profila, koji pokrivaju sve navedene tačke i više od toga.